luni, 18 septembrie 2017

Dulceață de soc

       Această dulceață se face la sfârșit de august și început de septembrie. Socul negru (sambucus nigra) cea mai cunoscută specie din aproximativ 30 de specii ale socului. Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negru-violacee de 5-8 mm, dispuse în ciorchine.



Este necesar să desprindem fructele de pe ciorchine, să le spălăm in 2-3 ape și apoi să le scurgem bine de apă. Dulceața se prepară ușor. Pentru acesta avem nevoie de 1 kg de boabe de doc coapte pe care le punem într-o cratiță cu fundul mai gros, sau când o punem la fiert punem sub ea o tabla mai groasă. peste soc se pune 1 kg de zahăr tos și se lasă la frigider câteva ore pentru ași lăsa un suc. Cratița se pune la fiert la foc potrivit cu 50-100 ml de apă și 4-5 felii de lămâie. Timpul de fierbere este de aproximativ 45-60 de minute.Când e aproape gata se pune 4-5 linguri de zeamă de lămâie și câteva frunze de mentă.

Dulceața de soc, este diuretică, sudorifică, antireumatismală, laxativă și antiinflamatoare. Este foarte bună în tratamentul guturaiului, rinitelor, infecțiilor urinare și acneei, ca și socata. Efectele terapeutice a fructelor de soc sunt foarte puternice. Preparatele din soc consumate în exces pot provoca arsuri la stomac sau iritări ale gâtului. Chiar dacă sunt delicioase trebuiesc consumate cu moderație. 





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu